Ingatlan bérbeadás adózása 2020

Kell-e számlát adnom? Mennyi az adó? Mi van a költségekkel? Egyáltalán mit, hova, mikor kell beadni vagy utalni? 

Megpróbáltam rövid, egyszerű és közérthető módon megfogalmazni a témával kapcsolatos összes szükséges információt! 

Első rész

Bérbeadásból származó bevételből önbevallás jelleggel kell adót fizetni. Az adóalap számításnak két módszere van a költségátalány és a tételes költség elszámolás. Az adó kiszámításához a gyakorlatban egy Excel táblára lesz szükséged, amelyben gyűjtöd a havi bevételeket és kiadásokat. Ezek különbözete az adóalap, erre kell megfizetni a 15% adóelőleget negyedévente átutalással a következő NAV számlaszámra:
10032000-06055950-00000000

Második rész

  Negyedéves adó fizetési határidők:

Január, február, március:

április 12-ig

Április, május, június:

 

július 12-ig

Július, augusztus, szeptember:

október 12-ig

Október, november, december:

január 12-ig

Tehát ha júliustól adod ki az ingatlant, akkor először adóelőleget október 12-ig kell befizetni/átutalni a NAV részére. Fontos, hogy utalásnál a megjegyzés rovatba be kell írni az adóazonosító jelet, hogy tudják azonosítani a NAV-nál a fizetőt.

Harmadik rész

Bevételnek számít minden, amit a bérlő fizet, tehát bérleti díj, közös költség és rezsi. A kaució nem bevétel az egy letéti összeg.

Kiadásként költségátalány alkalmazásakor az adólap a következő módon számítható:
(bevétel-közmű szolgáltató számlái)*0.9
Az így kapott összeg 15%-a az adó.

Tételes költségszámításkor minden számviteli bizonylattal alátámasztható költség NETTÓ része elszámolható. Tehát a közös költség, biztosítás, karbantartás, ingatlanos cégektől igénybe vett szolgáltatások. Tárgyi eszköz beszerzés esetén a 200.000 Ft alatti beszerzések azonnal elszámolhatóak, felette átalány-értékcsökkentéssel számolható el a költség.

negyedik rész

Amennyiben vásárolt a lakás és tételes költségelszámolást alkalmazol, a vételár 2%-a évente elszámolható adóalap csökkentő tényezőként. Ezt időarányosan érdemes a negyedévekre vonatkoztatni. Tehát negyedévente a 0.5% számolható el amortizáció jogcímen. 
Az adóalap tovább csökkenthető a bérelt ingatlanra fizetett bérleti díjjal. Ez abban az esetben elszámolható, amennyiben a kiadás és a bérlés is minimum 90 napra vonatkozik, valamint a fizetett bérleti díjhoz kapcsolódóan semmilyen költségtérítés nincs. Követelmény, hogy a bérbeadás és a bérlés egy név alatt történjen és a két ingatlan különböző településen legyen.

Kérdésed van, Üzenj nekem