Ismerd meg az ingatlanpiacot

Tudod, miért nem szabad a hirdetési oldalakon látott árak alapján áraznod saját ingatlanod? Tudod, mikor maradnak több évig a bérlők? Tudod, merre és mennyiért érdemes eladó lakásokat nézegetni?​

miért nem szabad a hirdetési oldalakon látott árak alapján áraznod saját ingatlanod?

Egy jól árazott, jól felkészített lakás néhány napon/héten belül kiadásra vagy eladásra kerül. Ellenben a nem jól felkészített és/vagy túlárazott lakásokra nincs kereslet, emiatt azok “örökre” a hirdetési portálokon ragadnak. Következtetésképp bármikor felmész ezekre a portálokra, ott nagyon kevés jó és nagyon sok rossz lakást fogsz találni. Ha a nem megfelelően árazott bérleti díjak alapján értékeljük saját ingatlanunk, hibát követünk el.

Miért és mikor maradnak a bérlők évekig egy albérletben?

Teljesen egyértelmű, hogy a bérlők csak időszakosan bérelnek. Tapasztalataink alapján viszont elmondható, hogy a jól felkészített és megfelelően árazott lakásainkból a bérlők “kirobbanthatatlanok”. A határozott idejű szerződés lejáratakor elfogadják a korrekt áremelést és maradnak. A másik leginkább meghatározó tényezője a hosszabbításnak, hogy mennyi hiba/kellemetlenség jött elő az első időszakban és azok hogyan lettek kezelve/orvosolva. Összefoglalva: Készítsd fel megfelelően a kiadott ingatlanod, korrekt-piaci árat határozz meg, és a bérlési időszakban légy kooperatív – megoldás-orientált a felmerülő problémákkal kapcsolatban.

Merre és mennyiért érdemes eladó lakásokat nézegetni?

Én már nem javaslom a vásárlást. Ha viszont mégis vásárolnál befektetési szándékkal, mindenképp konzultálj valakivel (akár velünk :D) az adott ingatlan bérbeadhatósági potenciáljáról. Fenntartással kezeld az eladó vagy ingatlanosa információit, hiszen az ő céljuk nem az hogy te jól járj, hanem hogy ők eladjanak. A piac szereplői jól tájékozottak az árakról, tehát ha valami olcsó az gyanús. Nincsenek csodák. Komolyabb pénzkereseti potenciált a felújítandó vagy nagyobb, de több lakássá átalakítható ingatlanokban találhatsz. Ebbe viszont tapasztalat és megfelelő, kialakított kapcsolatok nélkül nem ajánlom a beszállást. Légy óvatos!

további kérdések

– Mit jelent a “jól felkészített lakás” fogalma?
– Mit jelent a “jól árazott lakás” fogalma?
– Hogyan és mennyit kell adózni lakáskiadás után?
– Mire jó a közjegyző előtti kiköltözési nyilatkozattétel?
– Bútorozott vagy bútorozatlan lakást könnyebb kiadni?
– Érdemes átírni a közműveket a bérlő nevére?
– Kell-e számlát adni a bérbeadásról?
– Mit gondolok rövid és hosszú távon az ingatlanárak alakulásáról?

Ha kíváncsi vagy a többi válaszra, add meg keresztneved és email címed és küldjük a teljes anyagot